Wat is mindfulness?
Mindfulness kan het best omschreven worden als ‘aandacht geven op en speciale manier gericht in het hier en nu zonder oordelen’. De grondlegger van de Mindfulness is Jon Kabat-Zinn. Het is een no-nonsense methode die in wetenschappelijk onderzoek aantoonde stress klachten te verlagen en veerkracht te verhogen.
Wat kan mindfulness voor jou betekenen?
In ons dagelijkse leven dwalen we steeds af in onze gedachten en zijn we gewend met veel dingen tegelijk bezig te zijn. We zijn voortdurend aan het oordelen en worden beïnvloed door onze overtuigingen en verwachtingen. Veel doen we op onze automatische piloot. Vaak gaat dat goed; het kan ons echter ook belemmeren en vastzetten. In het oefenen met Mindfulness zul je leren meer bewust te worden en wakker te zijn voor het moment van nu. Het betekent dus het onder ogen zien van dat wat er is, ook als het moeilijk of onplezierig is. Een belangrijk doel is om anders te leren omgaan met problemen.
Mindfulness ontwikkelen
Omdat we met Mindfulness vastgeroeste denkpatronen veranderen zul je moeten oefenen. Je leert vooral door zelf te ervaren. Dat doe je door regelmatig stil te zijn en contact te maken met jezelf. De effecten van deze inspanningen zullen niet altijd meteen merkbaar zijn. Geduld en volharding is nodig. Je gewaarzijn en je bewustzijn zal toenemen waardoor er meer helderheid in je geest ontstaat en je meer gefocust bent. Je wordt je meer bewust hoe jij dingen ziet, beleeft en wat je gedachten en gevoelens zijn. Je wordt je meer bewust hoe je bepaalde zaken in je leven aanpakt en of dit helpend is of niet. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen na het volgen van een training zich beter kunnen ontspannen, beter omgaan met stress en spanningen en meer levenslust en energie ervaren.
Hoe kan mindfulness je helpen bij het ouderschap?
Opmerkzame ouders zijn zich bewust van hun eigen acties en die van hun kinderen. Kinderen willen aandacht en hebben. Aandacht is nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Wanneer ze te weinig aandacht krijgen gaan kinderen zich anders gedragen soms zelfs ‘misdragen ‘ om aandacht te krijgen die ze willen. Zelfs negatieve aandacht is beter dan niet gezien of gehoord worden!.
Hoe kun je deze aandacht geven als jezelf niet aandachtig bent?
Mindfulness biedt je manieren om je vermogen aandacht te schenken te verbeteren zodat je een kind en het gezin op een harmonieuze manier en vredelievende manier kunt opvoeden.
Voor wie is de mindfulness training?
De training is voor iedereen die bewuster in het leven wil staan en meer mentale en fysieke veerkracht wil ervaren. Dit vraagt bereidheid om dagelijks 30-45 minuten te oefenen.
Er hoeft niets bereikt te worden. Alles wat nodig is, is in het hier en nu aanwezig.
Startdatum nieuwe training: volgt
Deze training verzorg ik samen met Alice Kieboom.
Wil je je inschrijven voor een groepstraining of heb je nog vragen, neem dan gerust contact met me op via info@zapfkinderjeugdtherapie.nl